Apa sudah jadi dengan Flash?

Beberapa minggu lepas, semasa makan tengahari di Terminal Cyberjaya, saya dan sabau berkesempatan lunch bersama-sama KerisMelayu, salah seorang programmer. Dulu kenal kat forum sifoo. Sekarang beliau bekerja di MDeC. jadi masa makan tengahari tu, perbualan biasa kitorang hari hari bertukar kepada isu-isu antara programmer. Antara isu yang timbul adalah Flex dan juga Flash. Flex boleh create swf file tetapi limited pada programmer. Flash pula, memberikan peluang pada designer untuk membuat applikasi² artistik.

tetapi sejak kemunculan ActionScript 3, Flasher² yang bukan core programmer tersangkut. OOP adalah satu benda yang baru. Creative designer yang selama ini bermain dengan Flash dengan hanya mengubah dan memanipulasi sedikit code ActionScript 2 akan ketinggalan.

petikan dari

Why are we making it more difficult for non programmers to pick up actionscript and play with it? It used to be so easy for many types of designers/developers to open flash and instantly get a lot out of it. It seems like you have wanted to cater to the few that bitched about actionscripts non traditional programming format and not to the designers turned developers. Now we have gone into the AS3 days where we can’t code on buttons (which is fine for me but maybe hard for others) and we can hardly code on the timeline for that matter. We are needing to start hiring engineers almost to develop flash sites now because its become so complicated to understand this new programming language. I mean this is what made flash so amazing in the past. I went to art school and got a job doing flash. And in two years I could code great sites and simple games. Now I am able to do about anything in AS2 but moving to AS3 has been a huge leap cause OOP is a completely new concept. And I think it is for MANY non traditional developers and developers wanting to pickup a product like flash WAS.

Saya agak sedikit kecuakan gak. dah tengok AS3. agak memerlukan masa untuk migrate dan memahami. tapi melihat pada pattern sejak Flash 5, mungkin masih ada harapan buat designer untuk berkarya dan melakukan applikasi setanding programmer. ini teorinya

  • Flash 5 = masa mula mula memandai usik. Action Script 1.0
  • Flash 6 ( Flash MX ) = Interface baru.
  • Flash 7 ( Flash MX 2004 ) = Kemunculan Action Script 2.0
  • Flash 8 = Filter muncul. Flash Video Encoder. Juga Device Central
  • Flash 9 ( CS3 ) = Action Script 3.0 diperkenalkan

Jap lihat semula. tengok baik baik.

  • Flash 5 = designer
  • Flash 6 ( Flash MX ) = designer
  • Flash 7 ( Flash MX 2004 ) = programmer base sket.. dengan adenye AS2.
  • Flash 8 = designer
  • Flash 9 ( CS3 ) = programmer
  • Flash 10 ( CS4) === designer???

So Flash CS4 mungkin untuk designer. Berikut adalah petikan dari blog .

Now back to the question. Flash CS4 is clearly aimed at the interactive designer crowd and will contain such things as a completely revamped timeline and a brand new animation engine. All I can say is that auto-keyframing is finally here! Adobe has demoed a lot the new features at conferences such as MAX and FITC so I won’t rehash everything here. But if you are a designer, Flash CS4 will blow your mind.

Masa tu.. flow kerja akan bertambah² efektif… kot. Apa komen anda? Tapi satu yang saya tahu. Flash ini tiada penghujungnya. Semakin lama semakin menarik. Kalau Developer ade Flex, Designer ade Thermo. ?

Sekadar pendapat seorang yang berada diantara developer dan designer

Tekong @ Ikhwan Nazri

That sounds wrong, and that’s because it is

a

4 Responses to “Apa sudah jadi dengan Flash?”

  1. oDiN Says:

    apa sudah jadi dengan flash ?
    Did you know that they are working on new technology for making flash using c / c++ ?
    :)
    It’s a good news for programmers like me .

  2. waniee Says:

    the next time u guys jumpe kerismelayu, ckp adek blondie die kem salam cayang ek.. ehehee

    when i first started mingling with flash, kerismelayu tak pernah jemu ajar aku macam2 mende yg he took years to learn.. he was very supportive, he was very patient with my lampiness.. and he was very encouraging.. thats the beauty of people with awesome skills and tak kedekut ilmu..

    ive always loved his passion in work..macam2 dah he’s done and each of his work is unique in its own way..

    i dah lame sgt tak follow up with flash development and gosh i miss it so much..ur right nazri when u ckp flash ni die nye improvement ngn development its ENDELSS! macam every version, ade je mende yang menarik yg akan tarik org baru utk explore flash..dan buat org lama lagi sayangkan flash..

    belum lagi kat msia ni i nampak web application yg dibuat dr flash mcm geni.com ..i just love that one.. dieorg bebetul membuktikan kat org yg slalu sgt ingt flash ni isnt the best platform utk web yang flash sbenarnye can be so powerful when its used the right way..

    ah panjang pulak. guys hows m-travelogue? any cool updates?

  3. Tekong Says:

    m-travelogue akan masuk stage data entry. hehe.

  4. akira Says:

    huhuhu..cayalah…idup flash..hahaha

Leave a Reply